top of page

Бебетата с атопичен дерматит са в по-голям риск от кариес на ранното детство

Според ново изследване на Националния университет на Сингапур (NUS) и Сингапурския институт по клинични науки към Агенцията за наука, технологии и изследователска дейност съществува връзка между две често срещани сред децата болести – атопичния дерматит и зъбния кариес. Учените са установили, че бебета, които страдат от кожното заболяване и са чувствителни към популярни алергени, са три пъти по-предразположени към развитие на кариес, когато навършат 2- и 3-годишна възраст, в сравнение с бебета без подобни симптоми.

Атопичният дерматит, познат също като атопична екзема, е хронична, рецидивираща форма на възпалително кожно заболяване, което се характеризира със симптоми като сърбеж, зачервена, подута или напукана кожа и обрив. През последните години състоянието става все по-често срещано и днес засяга близо 15–30% от децата в развитите страни. Що се отнася до зъбния кариес, проучването на факултета по дентална медицина на NUS е установило, че 4 от всеки 10 деца в предучилищна възраст в Сингапур страдат от някаква форма на болестта.

За целите на новото проучване, което е част от програмата Growing Up in Singapore Towards Healthy Outcomes, учените са интервюирали около 500 родители на деца на възраст до 1 година съответно на 3, 6 и 12 месеца, за да установят дали бебетата са заболели от екзема. На децата, чиито майки са съобщили, че страдат от дерматологичната болест, е направен кожен тест за чувствителност към популярни алергени.

Според резултатите бебетата с екзема, които също така са дали положителен резултат към алергени, са 3.29 и 3.09 пъти по-предразположени към развитие на кариес съответно на 2- и 3-годишна възраст в сравнение с децата без дерматит.

„Последните ни открития ще дадат на родителите и хората, които се грижат за бебета с екзема, ранно предупреждение за увеличения риск от кариес на ранното детство“, сподели пред Strait Times изследователят от NUS д-р Stephen Hsu. „Редовните посещения при зъболекар могат да помогнат за намаляване на разпространението на кариес при тези деца.“

Според изследователския екип това е първият път, когато се установява връзка между двете състояния. Един възможен механизъм, който стои зад тази връзка, би могъл да е свързан със структурни дефекти, които възникват по време на развитието на тъканите в утробата. Въпреки това обаче е необходимо потвърждение на прилежащия биологичен механизъм, като за тази цел в момента учените провеждат допълнителни генетични анализи.

Проучването, озаглавено „Атопичен дерматит и кариес на ранното детство: резултати от проучване по програмата GUSTHO“, е публикувано онлайн на 22 януари в Journal of Allergy and Clinical Immunology.

bottom of page