top of page
Digital smile design, дизайн на усмивката

Digital Smile Desing

Всичко започва оттук

SMILE DESINE  е съвкупност от множество процедури и работа с различни специалисти по дентална медицина. Много често това са комбинирани манипулации от протезист, хирург и пародонтолог. Целта е да се създаде максимална хармония между червена и бяла естетика.Първото посещение представлява дълъг разговор между пациента и лекаря по дентална медицина относно желанията и очакванията на пациента. Фокусира се върху линията на усмивката, пропорцията на зъбите, динамика на лицевата мускулатура, лицеви пропорции и асиметрии, наличието на диастеми и треми, наличието на амалгамени обтурации, фотозаснемане в покой и артикулация, централна средна линия, букални коридори.Пациентът се заснема в различни проекции и при артикулация. Снимките се обработват компютърно и се дизайнира усмивката.
Клиниката разполага с интраорален скенер за дигиталнен отпечатък на водещата фирма 3shape.
Чрез него се сканират зъбите на пациента и се изготвя дигитален проек на дизайна на усмивка. Могат да се изготвят различни проекти, според желанието на пациента.


Одобреният проект се пренася в устата на пациента - MOCK UP. Това става с помощта на фотополимер. След анализ се пристъпва към изработване на постоянните конструкции.Те могат да бъдат  направени от  порцелан - фелдшпад,  IPS E-MAX , цирконий  или  бондинг на зъбите с нанополимер. Коригира се и т. н. червена естетика.

LUMINEERS

           Естетика без изпиляване

LUMINEERS  е неинвазивен метод за възстановяване с много висока естетика.

Работи се върху непрепарирани  зъбни структури.Фасетите от порцелан могат да бъдат индикирани при малки несъвършенства във формата и цвета на зъбите,както и при наличието на диастеми и треми . Когато са  свързан със зъба, ултра тънките фасети са практически неоткриваеми и силно устойчиви . Като естетика  те  са ненадминати, всравнение с  други възстановителни опции.

Ние Ви  гарантираме , че вашите фасети са изработени от високо качество  съвременна керамика и са свързани с най- доказаните материали на разположение. Правилното им експлоатиране  ще удължи живота им около  десетилетие.

LUMINEERS  могат да бъдат направени от фелдшпад керамика или от IPS E-MAX.

Първата стъпка във всяка стоматологична процедура, независимо  дали  това е възстановителна стоматология или козметична стоматология, е планиране на лечението. Важно е пациентът  да обясни на лекаря по дентална медицина  какви са неговите  козметични цели ,за  да се види дали порцелановите фасети са  възможно най-добрият вариант за неговото лечение. Тези впечатления  се изпращат до зъботехническа  лаборатория , която ще направи  восъчен проект (WAXX UP),който пресъздаден в устата на пациента ще възпроизведе неговите евентуални бъдещи  фасети (MOCK UP). Ако цветът на зъбите ще бъде коригиран, пациентът трябва да избели  зъбите си до достигане на оптималния ефект, след  което се прибягва до следващата стъпка. За да се подготвят  зъбите за фасети от порцелан, лекарят по дентална медицина  ще трябва да  препарира  част от зъбния емайл. Това отстраняване е до около 0.5 мм (за VENEERS ) , което ще бъде  равно на дебелината на фасетата .Премахването на емайл може да изисква прилагане на  локален анестетик. Ще бъдат изготвени  временни фасети  за времето , през което лабораторията ще направи  постоянните керамични  фасети. Следва циментиране им  и оформяне на меките тъкани около тях .

Минимално  инвазивен                 подход

Цирконият е най-новият и доказано надежден  материал за изработване  на единични корони и за дълги мостови конструкции с до 16 зъба.
Циркониевите коронки са нова CAD/CAM  технология . С тях може да се получи много добра цветова характеристика и се избягва "сивият" кант на венеца, който се получава при металокерамичните коронки. Цирконият се обработва с компютърна технология с изключителна точност. 

Коронките и мостовете, които се изработват от цирконий, са висикоестетични, защото са с добра светлопропускливост и в конструкцията няма метал. Състоят се от циркониево кепе, което е облицовано с порцелан.

Едно от основните предимства  е постигането на максимална здравина на конструкцията при минимално изпиляване на зъбните тъкани.

Тук се прилагат принципите на минимално инвазивната стоматология или микростоматологията.

Циркониеви корони

Порцеланови фасети

Порцелановите фасети са въведени за пръв път през  1900г и са тънки черупки от керамика, свързани  директно към  повърхността  на зъбите. Те са идеален  избор за подобряване на вашата усмивка и са все по-
популярни поради своята простота и гъвкавост.  Поставят се на предната повърхност на зъба върху препариран или неприпариран емайл . Фасетите са прецизно оформени, за да пасват точно на естествения зъб  и  да подобрят формата му. Порцелановите фасети са изключително здрави и устойчиви.При добра грижа от страна на пациента ,те могат да издържат дори повече от  10 г. Индикации за порцеланови фасети има при наличие на диастема и треми -видимо разстояние между  зъби ; силно оцветени естествени зъби, които са неподатливи на избелване; микродонтия ;  увредени зъби, в резултат на вредни навици; за корекция на цвета и яркостта на зъбите; леки корекции в положението на зъбите.Поставянето им изисква висока степен  на технически   умения и компетентност, както и правилен  козметичен подбор. Ние рутинно поставите фасети и проектираме всеки случай поотделно.

Бондингът е директно възстановяване на различни дефекти на зъбите ,чрез послойно нанасяне на фотополимер. Може да се приложи както при фронтални,така и при дистални зъби. Посредством този метод могат да бъдат коригирани разстояния между зъбите, неправилна форма и/или големина, някои оцветявания. При бондингът се прави предварителен восъчен моделаж - WAX -UP.

Той се пренася в устата на пациента -MOCK - UP.Пациентът  вижда как би изглеждал с бъдещите си възсановявания. След одобрение от срана на денталния лекар и пациента се пристъпва към постоянни възстановявания от фотополимер. Ние работим с нанокомпозит на фирмата 3M ESPE ,която е един от лидерите в естетичната стоматология.

 Предимствата на бондинга са по-ниската цена в сравнение с керамичните фасети и минималното изпиляване на зъбите .В някои случаи е възможно възстановяването да се извърши практически без изпиляване.

След бондинга, пациентът трябва редовна да посещава лекаря по дентална медицина за извършване на протокол по полиране на всеки 6 месеца.

При добро поддържане, тези изграждания могат да издържат до десет години. 

Бондинг на зъбите

bottom of page