top of page

Лечение на кариес

Кариесът е заболяване на твърдите зъбни тъкани. Ако не се лекува, той уврежда и пулпата на зъбите, а впоследствие и периодонциума. Затова от първостепенно значение е ранното диагностициране на кариеса и неговото саниране. За откриването на съвсем началния и на така наречения „скрит” кариес ние използваме дигностичния уред Laser Caries detector, който е изключително точен.Уредът използва лазерни лъчи и отчита различните нива на флуоресценция между здравите и болни зъбни структури. Минимално инвазивната стоматология е основополагаща концепция в съвременната стоматология.В нашата дентална клиника работим със съвременни нанополимери, за да дадем максимална естетика и здравина на възстановяванията.

Лечение на пулпит и периодонтит

Kореново лечение се основава на правилното почистване, дезинфекциране и запълване на кореновите канали.

В MGD dental studio разполагаме със съвременна апаратура за точно определяне дължината на кореновите канали, тяхната обработка и обтуриране.

Използваме диоден лазер за контаминация на инфекцията.

Веднага след завършване на лечението, ние ще направим дигитална рентгенова снимка –контрол на запълването.

Бондинг на зъбите

Бондинг на зъбите, Корекциян форма ,големина и цвят на зъбите чрез нанасяна на фотополимер- bonding MGD Dental clinic

Бондингът е директно възстановяване на различни дефекти на зъбите, чрез послойно нанасяне на фотополимер. Може да се приложи както при фронтални,така и при дистални зъби. Посредством този метод могат да бъдат коригирани разстояния между зъбите, неправилна форма и/или големина, някои оцветявания.При бондинга се прави предварителен восъчен моделаж -WAX-UP.

Той се пренася в устата на пациента -MOCK-UP. Пациентът вижда как би изглеждал с бъдещите си възсановявания.След одобрение от срана на денталния лекар и пациента се пристъпва към постоянни възстановявания от фотополимер. Ние работим с нанокомпозит на фирмата 3M ESPE, която е един от лидерите в естетичната стоматология.

Предимствата на бондинга са по-ниската цена в сравнение с керамичните фасети и минималното изпиляване на зъбите. В някои случаи е възможно възстановяването да се извърши практически без изпиляване.

След бондинга, пациентът трябва редовно да посещава лекаря по дентална медицина за извършване реполиране на всеки 6 месеца.

При добро поддържане, тези изграждания могат да издържат до десет години. 

Лечение на флуороза

Фруороза,кафяви петна по зъбите,избелван назъбите, ICON,Дентална клиника в София,MGD dental clinic

Флуорозата представлява заболяване,което се развива при токсикация с флуор.Обикновено заболяването е причинено от прием на вода с повишена концентрация на флиор или хронична инхалация на въздух с повишена концентрация 

Колкото по-висока е концентрацията на флуор в питейната вода, толкова по-интензивно и разпространено е заболяването. Установено е, че наличието на калций във водата има ефекта да подтиска развитието на флуороза.

Различават се няколко форми на флуороза според тежестта на измененията, настъпили в зъбните тъкани.

При най-леката форма на флуроза се наблюдават едва видими бели петна по фронталните зъби. 

Петниста форма – по различни участъци на зъбната коронка се забелязват т.нар. тебеширени петна.  

Следващата форма поразява не само резците /въпреки че най-често засяга повърхността на фронталните зъби /, но и всички останали зъби. 

Ерозна форма – това е тежко поражение на зъбите, при което се установява образуване на дефекти /ерозии на местата с промени в емайла/.

Последната форма е деструктивна. Тя води до разрушаване на емайла и изтриване на зъбите. 

При децата флуорът се задържа повече, отколкото при възрастните. С възрастта съдържанието на флуор в организма на човека се увеличава. 
Лечението на флуорозота (петна по зъбите) зависи от степента на увреждане и разпространение на заболяването. 
За отстраняване на пигментацията се предприема терапия с избелващи специализирани средства, която може да продължи до 2-3 месеца.
След избелването, в нашата дентална практика използваме Американския продукт ICON, който е водещ в това лечение. Терапията по остраняване на пигментацията се провежда понякога за период 
до 6 месеца.

При тежка форма на флуороза, когато петната са в по-голяма дълбочина, както и при ерозивна форма, след избелването на зъбите и третиране с ICAN се налага и възстановяване с композит.
 

bottom of page