top of page

Меки еластични протези за подвижно протезиране в 

MGD Dental clinic

В нашата дентална клиника главно работим с Термосенс протези.

Това са най-модерните и най- новите  протези .  Съчетават качествата на акрилните и на еластичните протези. Подходящи са както за частично, така и за пълно обеззъбяване. Изключително здрави са, в същото време  са по-меки от акрилните  са нечупливи. Могат да бъдат използвани и като скелет на моделно ляти протези, което ги прави предпочитани, поради по-голямата лекота, в сравнение с метала.  Ретенцията им при частично обеззъбяване е посредством  пелоти или гингивални куки,изработени от пластмаса.

Те могат да бъдат в бял или розов цвят,

в зависимост от разположението им.

Позволяват да бъдат ребазирани, което е другото им предимство . Не остаряват бързо във времето. 

Дентална клиника MGD dental clinic-специалисти в подвижното протезиране

Thermosens

Предпочитани от пациентите

VALPLAST са меки и еластични протези, които издържат на всякакво екстремно натоварване. Те са нечупливи. VALPLAST е американска фирма, която изобретява системата за меки протези. Те могат да се използват най вече при частично обеззъбяване и като местопазител с до няколко зъба. Предимството при тях е, че нямат метални задръжни елементи, както при частичните плакови протези( телени куки),  а ретенцията е посредством пелоти.

Valplast

Бърза адаптация

Моделно ляти протези

Този тип протези вече почти излиза от употреба. Подходящи са единствено при частично обеззъбяване със запазени зъби със здрав пародонт. При този тип протези, налягането се предава през зъба или смесено. 

Предимствата са , че са изключително точни и са редуцирани на обем .Недостатъчите са , че в повечето случаи налагат изпиляването на налични здрави зъби и обличането им в корони, за поставяне на ретенция, твърдо или комбинирано пренасяне на налягането, металния им характер, тежестта им.

Обикновени плакови протези

Акрилните протези или т.н. плакови протези се изработват от акрилна пластмаса.Те са твърди, за разлика от  VALPLAST и THERMOSENS протезите.

Акрилната пластмаса се състои от два компонента - полимер и мономер ( прах и течност ). След смесването им в определени пропорции се получава тестообразна маса, която се пресова и полимеризира на водна баня при определена температура.

Обикновенните плакови протеза са подходящи както при пълно,така и при частично обеззъбяване. Предимството им е, че те могат да бъдат и ребазирани и сравнително ниската им цена. Недостатъците са, че са твърди и поради тази причина пациентите по-трудно се адаптират към тях.

За изготвянето на една протеза са необходими пет клинични и четири лабораторни етапа. Пропускането на някои от тях крие рискове за точността на бъдешата протеза. Нормалното време за изработването на една протеза е около месец, а периода на адаптация след това е до няколко седмици.

bottom of page