top of page

Интервю: Около 50% от децата имат кариеси, преди да навършат 6 години


Последните проучвания показват, че над четири от десет австралийски деца на възраст 5–10 години страдат от кариес на млечните зъби, от което става ясно, че добрите оралнохигиенни навици трябва да се практикуват още от ранна детска възраст. Като се има предвид, че заболяванията на устната кухина могат да предизвикат потенциално трайни увреждания, превантивният подход към зъболечението при деца е от съществено значение. Наскоро Dental Tribune Onlineразговаря с проф. David Manton, председател на Комисията по орално здраве на Австралийската дентална асоциация, за значението на денталните прегледи на най-малките пациенти и защо последните промени в законодателството на Австралия могат да имат негативни последствия върху този проблем.

Проф. Manton, колко пъти в годината децата трябва да посещават зъболекар? Честотата на посещенията при зъболекар на децата зависи от тяхното орално здраве. Като начало детето трябва да ходи на зъболекар в рамките на шест месеца от поникването на първия зъб, т.е. на около 12-месечна възраст. Това дава възможност на зъболекаря да се запознае с оралния статус на детето и да обсъди с родителите как да поддържат добро орално здраве на детето си. Това включва неща като начин на хранене и хигиена на устната кухина. След това времето между посещенията обикновено варира между 6 и 12 месеца, въпреки че някои деца следва да ходят на преглед по-често, особено тези с висок риск от кариес.

Кои са основните фактори, които допринасят за лошото орално здраве на австралийските деца? Главният фактор, който влияе върху детското орално здраве, е зъбният кариес. Около 50% от децата имат кариеси, преди да навършат 6-годишна възраст. Основният причинител на кариеси е диетата и преди всичко редовната консумация на захар. Захарта може да бъде в очевидно сладки храни като бонбони и близалки, но също може да бъде скрита в храни и напитки, като например безалкохолни напитки, сушени плодове и преработени храни, соеви напитки и мляко с плодов вкус. Захарта насърчава свръхрастежа на кариесогенните бактерии, които се намират в плаката върху зъбите и произвеждат киселини, които отслабват зъбите и водят до кариес.

Миенето на зъбите с флуорирана паста за зъби намалява степента на гниене и подобрява здравето на венците, така че логично нередовното или липсващото миене може да доведе до обратното. Около една шеста от децата ще бъдат засегнати от дефекти на млечното съзъбие, които могат да доведат до повишен риск от кариес, така че ранното откриване на тези дефекти може да предотврати развитието на кариес.

Субсидиите за Системата за детски помощи за дентално лечение (CDBS), която дава възможност на кандидатите да получат достъп до дентални грижи за своите деца, наскоро бяха намалени от 1000 австралийски долара на дете за две години до 700 долара. Кои пациенти ще бъдат най-засегнати от тези промени? Тази промяна означава, че едно на всеки пет деца няма да има възможност да получи цялото необходимо дентално лечение. За децата със силна нужда от дентална помощ това ще означава, че техните родители ще трябва сами да плащат за лечението в много от случаите, което пък означава, че някои хора няма да са в състояние да осигурят на своите деца грижите, които заслужават. Докато Австралийската дентална асоциация беше благоприятно настроена за корекция на субсидиите въз основа на констатациите в Report on the Third Review of the Dental Benefits Act 2008, изглежда, че няма доказателства в подкрепа на подобен спад от 30%. Не е ясно какво ще се случи с децата, които се нуждаят от лечение, което струва над 700 долара и трае повече от две години. Трябва да бъдат въведени процесите, които да гарантират, че тези деца няма да се превърнат в дълъг списък с чакащи в обществената дентална система.

Колко важна е превенцията за поддържането на добро орално здраве в дългосрочен план? Поддържането на здравето на устната кухина е много важна част от общото здраве на човека. Оралните заболявания като зъбен кариес и пародонтоза често имат необратими ефекти върху зъбите и гингивата. Ето защо ранното откриване на риска от тези заболявания и профилактиката преди настъпването на реално увреждане са толкова важни. След като един зъб бъде засегнат от кариес, той става по-слаб, дори и след като кариесът се лекува. Дълбоките лезии могат да доведат до проблеми със зъбната пулпа и в резултат – до лечение на кореновите канали или екстракция. Пародонтално заболяване, което е оставено да прогресира, може да доведе до разрушаване на подлежащата кост и в крайна сметка до загуба на зъба.

Превантивната грижа включва създаването на здравословна диета, редовно четкане на зъбите с флуорирана паста за зъби, използване на конци за зъби, прилагане на силанти, професионално почистване на зъбите, ако е необходимо, както и употреба на концентрирани флуоридни лакове и редовни профилактични прегледи. Ето защо създаването и развитието на здравословен начин на хранене и добри оралнохигиенни навици от съвсем ранна възраст са толкова важни за децата, тъй като тези навици могат да останат за цял живот.

bottom of page